søndag 28. februar 2010

Muhammeds ”timeline”

Muhammeds ”timeline”
Jeg skal her ta en overfladisk gjennomgang av en del begivenheter i islam i kronologisk rekkefølge. Det er ganske vesentlig å ha en idè om hvilken rekkefølge ting skjedde i, for Muhammed skiftet mening på ganske mye som nevnt i avsnittet om ”Islamske kilder”. Jeg skal ikke ta for meg det man kan lese på Wikipedia. Det er en grei kilde til ukontroversielle ting, men ofte faller wikipedias korrekthet igjennom for å finne et ”minste felles multiplum” som både muslimer og andre kan enes om. Denne kronologien kan også være grei å ta med i forbindelse med det som kommer seinere der jeg tar for meg disse hendelsene i større detalj.


570 Muhammed ibn Abd Allah blir født. Faren, Abd Allah ibn Abd al-Muṭṭalib, dør før han blir født. Han ble ganske tidlig overlatt til en nomadestamme. Der gikk han sine første år i det karrige landskapet rundt Mekka.

575 I en alder av 5-6 år tok hans mor han med til Yatrib (Fikk senere navnet Medina), byen som senere fikk navnet Medina, for å besøke slektninger og hans fars grav. På vei tilbake ble hans mor, Amina syk og døde. Hun ble begravet et sted mellom Yatrib og Mecca. Muhammeds behov ble ivaretatt av hans bestefar, Abd Al Muttalib, i noen år. Muttalib var en høyt respektert mann i Mecca.

578 Abd al Muttalib dør og Muhammed blir overlatt til hans onkel som skal vise seg å være svært viktig for han på lang sikt. Både for å overleve barndommen og hans voksne liv som profet i Mecca.

580 Muhammed jobbet som ung gutt som gjeter. Etter hvert som han ble eldre ble han med sin onkel, Abu Talib, på handelsreiser. Noen gikk så langt som til Syria. Dette ga han innsikt i religioner i nærområdene.

594 Muhammed begynner å jobbe for Khadija, en rik forretningskvinne i Mecca. De var fjerne slektninger Muhammed reiste også her nordover til områder som var dominert av andre grupper.

595 I en alder av 25 gifter Muhammed seg med Khadija som da er rundt 40 år. I tiden etter fortsatte Muhammed å håndtere forretningene. De fikk 6 barn. To gutter som døde i barsel og 4 jenter. Lite skjedde i en lang periode som følger.

610 Muhammed trekker seg ofte vekk til en hule oppe i fjellene. Trolig i en slags åndelig søken. Han har i rundt to tiår vært i kontakt med kristne og jøder og har lært mye av dem om religionene de har. Resultatet blir at han angivelig får sine første åpenbaringer her. I en lengre periode tør han ikke fortelle noen utenfor familien om disse åpenbaringene, men hans kone, Khadija regnes for å være den første som tror på Muhammed. Dette var islams spede begynnelse.

613 Etter mange slike hendelser begynner han å stå frem som en budbringer fra Allah og forkynner en religion der han mener å være en profet som skal bringe kristendommen videre, ikke så ulikt Jesus hvordan Jesus skal ha brakt kristendommen videre fra jødedommen. Det han har lært om andre religioner på sine handelsreiser blir nå blandet sammen med hans egne behov og hans tidligere religion i en salig røre. Muhammed kommer med sine åpenbaringer basert på hans egen hukommelse og inntrykk av de andre religionene. Derfor blir det også en del avvik i hans fortellinger om historiske begivenheter i andre religioner og hans egen variant. (Allah er for øvrig navnet på Quraysh-stammens hovedgud. Quraysh er stammen som holder til i Mecca som Muhammed også hørte til)

Muhammed fikk i begynnelsen predikere sin religion i fred. Mecca var et religiøst sentrum og var godt vant med og til dels avhengig av at andre kom til Mecca for å be. Han fikk få tilhengere i begynnelsen men etter hvert som tiden gikk ble han mer og mer fiendtlig til Quraysh sin religion og hånet dem. (basert på 360 gudeikoner.) Dette fører til konflikter mellom stammeledere i Mecca og Muhammed. I denne konflikten får også Muhammed flere tilhengere. I denne tiden holder hans onkel, Abu Talib, hånda over Muhammed.

619 Muhammeds onkel dør. Ting blir enda vanskeligere for Muhammed og hans menn i Mecca. Han får flere tilhengere, men samtidig blir det ganske uutholdelig for både Muhammed og hans tilhengere og resten av Mecca.

622 En fluktvei åpner seg for Muhammed. En lengre konflikt mellom tre stammer i Yatrib viser seg å bli hans vei ut. Han inviteres for å mekle i konflikten og får samtidig anledning til å slå seg ned der. Muhammed og hans tilhengere reiser fra Mecca siden konflikten med Quraysh-stammen har begynt å gå på helsa løs. Denne utreisen kalles Hijra og regnes som starten på islamsk tidsregning.
I Mecca mekler han frem en fredsavtale mellom stammene Banu Qaynuqa, Banu Nadir, og Banu Qurayzah. En del av den avtalen som ble kalles ”Constitution of Medina” inneholdt en forsvarsallianse om de ble angrepet utenfra. Da skulle stammene stå sammen for å forsvare seg mot en ytre fiende. Yatrib ble i løpet av kort tid kjent som Medina. (Profetens by).

623 Muhammed beordrer plyndring av handelskonvoier på vei mellom Mecca og dems handelspartnere. Dette fører til at Meccanerne vil ta et oppgjør med Muhammed en gang for alle.

624 Muhammeds første store slag. Battle of Badr. Dette var en gedigen suksess der Muhammed som stilte med rundt 300 mann, men likevel klarte å slå en hær på 900 til 1000 mann. Flere høyerestående ledere i Mecca ble drept i slaget eller henrettet på Muhammeds ordre etterpå. Blant annet Abu Jahl som var en av hans argeste kritikere i Mecca.

624 I mars dette året ble Banu Qaynuqa kastet ut av Medina etter en noen runder med voldsepisoder som startet med at en muslimsk kvinne ble plaget med å måtte vise ansiktet hos en jødisk gullsmed og endte med at hele den jødiske stammen Banu Qaynuqa ble kastet ut av Medina.
-En poet i Medina som het Abu Afak skrev noen politisk ladde dikt om Muhammed. Til tross for at Abu Afak var en gammel mann som etter kildene skal ha vært over 100 år (som nok bør tas med en klype salt) så ble han beordret drept av Muhammed.
-Drapet på Abu Afak fikk en annen poet, Asma bint Marwan, til å også å skrive politiske dikt som talte imot Muhammed. Fembarns moren Asma bint Marwan ble også drept på Muhammeds ordre.
-Også en stammehøvding fra stammen Banu Nadir som het Ka’ab ibn al Ashraf ble drept for å ha kritisert Muhammed som han anså som en bråkmaker.

625 Muhammed går på et sviende nederlag i Battle of Uhud der Quraysh ville ta et oppgjør med Muhammed. Battle of Badr var et forsøk på å beskytte konvoiene sine. Dette slaget var et hevnangrep.

625 Banu Nadir stammen blir kastet ut av Medina. De fleste søker tilflukt hos en annen jødisk stamme et sted som heter Khaybar. Noen reiser også til Syria, men de forsvinner ut av historien og dems videre skjebne er ikke kjent.

627 I et samarbeid mellom Quraish i Mecca, og Banu Nadir stammen som flyktet til Medina, prøver de å ta det endelige oppgjøret med Muhammed. Den siste jødiske stammen i Medinah, Banu Qurayzah, havner i en kinkig situasjon, men siden Muhammed har brutt ”Constitution of Medina” to ganger ved å hive ut Nadir og Qainuqa stammene, velger Banu Qurayzah å forholde seg passive i det kommende slaget som får tilnavnet Battle of the Trench. Muhammed klarer å gjøre det vanskelig å angripe og det ender med at angriperne trekker seg tilbake.

627 Muhammed hevner seg på Banu Qurayzah og angriper dem. Etter en tids beleiring gir jødene opp og den mannlige delen av befolkningen blir kollektivt dømt til døden for å ikke ha forsvart Muhammed. Jødiske menn som har fått kjønnshår blir halshugges på torget i Medina. Kvinner og barn blir fordelt mellom muslimene som slaver.

628 Muhammed og hans menn marsjerer mot Mecca. Antakelig med tanke på å erobre Mecca, men Muhammed får kalde føtter underveis og inngår Hudaybyaavtalen.

628 Angriper og erobrer den jødiske stammen Khaybar. Restene av Banu Nadir stammen blir drept. Resterende jøder får leve som før mot at de betaler 50% av avlingene i straffeskatt til muslimene. Dette angrepet var trolig for å øke moralen til muslimene etter at hudaybyaavtalen ble inngått.

629 Beordrer sitt første raid inn i kristent land. (Tap)

630 Overraskelsesangrep på Mecca sammen med noen andre stammer. Mecca med liten motstand. Beordrer samtidig en rekke folk drept. Muhammed rir inn i Ka’ba og ødelegger ikonene til Quraish-stammen.

631 Beordrer nytt raid mot kristent land ved Tobuk. Møtte ingen fientlig hær. (I forbindelse med denne ekspedisjonen ble sura 9 åpenbart. Det var altså ingen som var i stand til å utfordre Muhammed på dette tidspunktet, så den aggressive tonen kan ikke unnskyldes med at han ble angrepet.)

632 Muhammed dør etter å ha tilbrakt de siste 3 årene i Medina.

--------------------------------------------------

Høres dette ut som en profet for fredens religion?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer og kritikk er velkommen. Hjelp til å rette opp feil og unøyaktigheter er også ønsket, men dere muslimer må gjerne spare meg for standard svar som at "koranen må leses på arabisk" eller "oversettelsen er feil". Det er ikke godt nok. Ut over det er alle, også muslimer, velkommen til å skrive kommentarer under forutsetning av at de holder et rimelig saklighetsnivå.